ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία του αμπελώνα ΚΤΗΜΑ ΜΥΘΙΚΟ ΒΟΥΝΟ ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, όταν η οικογένεια Γραμματόση αποφάσισε να αναδείξει και να προβάλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κρασιών της περιοχής.


Σήμερα, σε μια προσπάθεια αναγέννησης του αμπελώνα των παππούδων τους, ο Σάκης Γραμματόσης και οι δύο γιοί του, ο Γιάννης – απόφοιτος οινολογίας Μπορντώ – και ο Παναγιώτης – φοιτητής στο τμήμα Χημείας του ΑΠΘ – συνεχίζουν να καλλιεργούν τον αμπελώνα και να προσφέρουν στον κόσμο, κρασιά με φινετσάτες γεύσεις. Μερικά από αυτά είναι από τις ελληνικές ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Ξινόμαυρο, Αγιοργείτικο, Φτελιά, καθώς και από τις διεθνείς ποικιλίες  Chardonnay, Syrah, Cabarnet, Sauvignon, Merlot

Ο αμπελώνας βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του μυθικού βουνού του Ολύμπου, στο χωριό Λιτόχωρο, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων. Τα εδάφη του είναι φτωχά, με τέλεια αποστράγγιση και με μηχανική σύσταση, κατά βάση πετρώδη, χαρακτηριστικά που χαρίζουν στα κρασιά μας μια ιδιαίτερη μεταλλικότητα. Η τοποθεσία του συνδυάζει τις θαλάσσιες αύρες του καλοκαιριού και τα δροσερά ρεύματα των φαραγγιών.

523947_orig

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λιτόχωρο, αποτελεί τον τόπο που γέννησε την ελληνική μυθολογία και το ελληνικό κρασί!